Chipa Guasu
Avatikygui jajapo chipa guasu,
péa ha´e tembi´u Paraguay teete.
Ñambojehe´a
-Avatiky mongu´i pyre
-Sevói,
-Rugasu rupi´a,
-Vaka kamby,
-Juky,
-Kesu.
Ñamoi peteî mba´yru potî ikatúva ña moingue tatakuápe rehegua.
Tatakuá
Jajatapy tatakuápe, tove ta haku porã, upéi
jaipe´a tatapyi, ñamopotî, jatypei typycha morotî, chirka tera oimeháichagua yvyra rãkápe, toventeke ta he´õ ani ojepota hese tata.
Ña moingue mba´yru, ñamboty tatakua rokê.
Oíma chipa guasu!!!
Haku´asyre hetereí.
Ikatu he´u ha´eño, embotyra ambue tembi´u,
kambyre, terere rupárõ, rambosa tera karuhápe,
santo ára hápe, arateîme, yro oimehaite ára.
Jaikuaami haguã
El maíz choclo es rico en:
-Hidratos de carbono,-Vitaminas A, B1, B2, B3, B6, B9, E y C.
-Fibra
-Sales minerales como potasio, magnesio, hierro, calcio, zinc, sodio y fósforo.
El germen del grano de maíz contiene
-Un aceite que no contiene colesterol.
-Elevado contenido de fósforo.
-Magnesio en cantidades importantes.
-Cantidades sumamente variables de hierro.
-Contiene el zinc que es esencial para la actividad de más de 70 enzimas y forma parte de proteínas que actúan como receptores hormonales e intervienen en el crecimiento.
El maíz es una buena fuente de fibra soluble e insoluble por lo que se aconseja su consumo en caso de estreñimiento y niveles elevados de colesterol y triglicéridos en la sangre.
Guaraní ñe-ê Paraguay.
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