domingo, 12 de abril de 2015



Chipa Guasu

Avatikygui jajapo chipa guasu,

péa ha´e tembi´u Paraguay teete.









Ja jykyi avatiky

Ñambojehe´a

-Avatiky mongu´i pyre
-Sevói, 
-Rugasu rupi´a,
-Vaka kamby,
-Juky,
-Kesu.

 Ñamoi peteî mba´yru potî ikatúva ña moingue tatakuápe rehegua.


Tatakuá

Jajatapy tatakuápe, tove ta haku porã, upéi
jaipe´a tatapyi, ñamopotî, jatypei typycha morotî, chirka tera oimeháichagua yvyra rãkápe,  toventeke ta he´õ  ani ojepota hese tata.

Ña moingue mba´yru, ñamboty tatakua rokê.








Oíma chipa guasu!!!

Haku´asyre hetereí.
Ikatu he´u ha´eño, embotyra ambue tembi´u,
kambyre, terere rupárõ, rambosa tera karuhápe,
santo ára hápe, arateîme, yro oimehaite ára.










Jaikuaami haguã

El maíz choclo es rico en:

 -Hidratos de carbono, 

 -Vitaminas AB1B2B3B6B9E y C.

 -Fibra 

 -Sales minerales como potasio, magnesiohierrocalciozinc, sodio y fósforo. 



El germen del grano de maíz contiene 

-Un aceite que no contiene colesterol.
-Elevado contenido de fósforo.
-Magnesio en cantidades importantes. 
-Cantidades sumamente variables de hierro.
-Contiene el zinc que es esencial para la actividad de más de 70 enzimas y forma parte de proteínas que actúan como receptores hormonales e intervienen en el crecimiento.
El maíz es una buena fuente de fibra soluble e insoluble por lo que se aconseja su consumo en caso de estreñimiento y niveles elevados de colesterol y triglicéridos en la sangre.

Guaraní ñe-ê Paraguay.

No hay comentarios:

Publicar un comentario